Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetUmjetnik iz Saudijske Arabije osuđen na 23 godine zatvora zbog političkih karikatura

Umjetnik iz Saudijske Arabije osuđen na 23 godine zatvora zbog političkih karikatura

Teška presuda za Muhammeda Hazzaa

Saudijske vlasti osudile su umjetnika Muhammeda Hazzaa na 23 godine zatvora. Ova presuda rezultat je njegovog rada na političkim karikaturama koje su uvrijedile kraljevsku porodicu. Činjenica da je njegova presuda došla u vrijeme dok se zemlja nastoji otvoriti prema turizmu stvara dodatne kontroverze.

Hapšenje i optužbe

Hazza, otac petero djece, uhapšen je u februaru 2018. godine tokom “nasilne racije”. Sigurnosne snage je tada privole u njegovu kuću i opljačkale njegov atelje. Prema informacijama londonske organizacije za ljudska prava SANAD, optužbe se odnose na “uvredljive karikature” objavljene u katarskim novinama Lusail.

Zabrinutost za slobodu izražavanja

Ovaj slučaj izaziva zabrinutost za slobodu izražavanja u Saudijskoj Arabiji, posebno pod vladavinom prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana. Mnogi se pitaju kakva je budućnost umjetnika i novinara u zemlji koja se bori sa pitanjima ljudskih prava.

Povijest odnosa Saudijske Arabije i Katara

Hapšenje Hazzae uslijedilo je nedugo nakon što su Saudijska Arabija i njezini saveznici prekinuli odnose s Katarom 2017. godine. Optužbe su se ticale podrške ekstremistima, što Katarski zvaničnici negiraju. Obnovljeni odnosi dogodili su se u januaru 2021. godine.

Sudski postupak i presuda

Specijalizirani kazneni sud u Saudijskoj Arabiji, osnovan za rješavanje terorističkih slučajeva, prvobitno je osudio Hazzaa na šest godina zatvora. Međutim, u svjetlu novih okolnosti, njegov slučaj ponovo je otvoren 2023. godine, što je rezultiralo drastičnom kaznom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -