Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakLisabon proglašen najboljim gastronomskim gradom na "World Culinary Awards"

Lisabon proglašen najboljim gastronomskim gradom na “World Culinary Awards”

Lisabon na vrhu gastronomije

Lisabon je osvojio počasnu nagradu na petom izdanju takmičenja “World Culinary Awards”. Ova nagrada ima za cilj promovisanje globalne kulinarske kulture i podršku razvoju gastronomskog turizma.

Izbor pobjednika

Grad je prepoznat po svojoj raznovrsnoj i kvalitetnoj gastronomiji. Na ceremoniji u Dubaiju, Lisabon je pobijedio konkurenciju kao što su Barselona, Kopenhagen, Firenca, London, Pariz i Beč. Pobjednički grad izabran je na osnovu javnog glasanja.

Izjava gradonačelnika

Gradonačelnik Lisabona, Karlos Moedas, izrazio je ponos zbog priznanja. Kazao je da je velika čast vidjeti poštovanje prema lisabonskom identitetu. Takođe je naglasio značaj kombinacije tradicionalne portugalske gastronomije sa inovativnim pristupima.

Gastronomska ponuda Lisabona

Lisabon je poznat po lokalnim restoranima koji nude tradicionalna jela. Tu su i veoma cijenjeni restorani i kuhari sa Mišelinovim zvijezdama. Oni uspijevaju zadržati klasične ukuse, privlačeći sve veći broj turista.

Uticaj na turizam

Široka gastronomska ponuda doprinosi poboljšanju kvaliteta turizma u Lisabonu. Sve više posjetilaca iz cijelog svijeta dolazi upravo zbog bogate kulinarske ponude ovog grada.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -