Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeHrana i ZdravljeBalerinke preuzimaju vlast: Razlikujemo mokasine i koledžice

Balerinke preuzimaju vlast: Razlikujemo mokasine i koledžice

Nova era u modnim trendovima

Baletanke su konačno zauzele prvo mjesto u modnim trendovima, zamijenivši muške cipele. Ovaj preokret u modi započela je modna kuća Prada, a balerinke su postale neizostavni dio svake garderobe. No, koledžice i mokasine i dalje su popularne među modnim entuzijastima.

Razlika između mokasina i koledžica

Mokasine i koledžice često se mogu zamijeniti, no stručnjaci lako prepoznaju razlike. Mokasine su niske cipele s izduženom siluetom, dok su koledžice kompaktnije i s debljim potplatom. Ovi modeli imaju različite korijene i simboliku, sa mokasinama koje potiču od domorodačkih naroda Amerike.

Mokasine kroz povijest

Mokasine su prvotno izrađene od mekane kože s raznim ukrasima. Italijanski dizajneri poput Guccija popularizirali su ih u modernoj modi. Osim toga, kultna serija “Miami Vice” doprinijela je njihovoj popularnosti u Americi.

Koledžice i njihov nastanak

Koledžice su prvobitno osmišljene u Norveškoj, a američki studenti ih donose u domovinu i transformiraju u dio preppy stila. Prada je 2021. godine izbacila svoju verziju, što je dodatno podiglo interes za ovaj model. Koledžice se često razlikuju od loaferica, jer imaju kopče i deblji potplat.

Završne misli

Iako se moda stalno mijenja, znanje o ovim različitim stilovima pomoći će svima da bolje razumiju trenutne trendove i odaberu svoj idealan par obuće.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -