Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetRuske snage jačaju pozicije na frontu, situacija u Kursku se komplicira

Ruske snage jačaju pozicije na frontu, situacija u Kursku se komplicira

General-major Alaudinov o stanju na frontu

Visoki ruski komandant iz Čečenije, general-major Apti Alaudinov, izjavio je da 50.000 vojnika potiskuje ukrajinske snage. On je naglasio da ukrajinske trupe moraju birati između povlačenja ili “završetka u kotlu”.

Oslobođeni teritoriji

Prema Alaudinovu, oko polovine teritorije koju su okupirali neprijateljski vojnici već je oslobođeno. Ova izjava dolazi u trenutku kada ruske snage izvode ofenzivne operacije na istoku Ukrajine.

Izvještaji iz Kurska

Izvještaji vojnih blogera ukazuju na to da su moskovske trupe probile ukrajinske linije fronta u Kursku. Ove informacije dolaze od dobro informiranih ruskih i ukrajinskih vojnih analitičara.

Reakcija ukrajinskih vlasti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naglasio je da se situacija stabilizovala, uprkos brojnim izazovima. Međutim, američki Institut za proučavanje rata tvrdi da su dobili vizuelne dokaze o ruskim dobitcima u ovoj regiji.

Uticaj vremenskih uslova

Neki analitičari kazali su da su sezonske kiše doprinijele stvaranju blata na terenu u Kursku. Ova situacija je pogodovala ruskim snagama, koje koriste više gusjeničnih vozila.

Video o ukrajinskim snagama

Boris Rožin, pro-kremljski bloger, objavio je video ukrajinskih vojnika koji pokušavaju izvući oklopno vozilo iz blatnjave šume. Ova scena dodatno oslikava teške uslove s kojima se vojnici suočavaju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -