Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetZelenski predstavio plan za završetak rata i ulazak Ukrajine u NATO

Zelenski predstavio plan za završetak rata i ulazak Ukrajine u NATO

Plan s pet ključnih tačaka

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u parlamentu predstavio novi plan za završetak rata. Plan se sastoji od pet ključnih tačaka. Njegova suština obuhvata poziv za pridruživanje NATO-u, odbrambene aspekte, odvraćanje od ruske agresije, ekonomski rast i jačanje međusobne saradnje.

Tajni dodaci i podrška vojnim liderima

Osim navedenih tačaka, plan takođe uključuje tri tajna dodatka. David Arakhamia, vođa parlamentarne većine, izjavio je da će o tajnim stavkama razgovarati s vođama frakcija.

Predviđanja o završetku rata

Zelenski je optimističan i tvrdi da bi plan mogao donijeti završetak sukoba najkasnije do kraja sljedeće godine. Ova izjava uslijedila je tokom prisustva glavnokomandujućeg Oleksandra Syrskyija i šefa vojne obavještajne službe Kirila Budanova.

Pitanje članstva u NATO-u

Zelenski je naglasio da je uklapanje Ukrajine u NATO prva tačka plana. Kijev je podnio zahtjev za članstvo u septembru 2022. godine, ali još nije dobio konkretne signale od saveznika.

Poruka Putinu

Predsjednik Zelenski je istakao da će trenutna ponuda oko članstva pokazati ruskom lideru Putinu greške u njegovim geopolitičkim proračunima. “Mi smo demokratska nacija koja može zaštititi svoj način života”, zaključio je.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -