Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetAirbus planira otpuštanje 2.500 radnika iz vojnog i svemirskog sektora

Airbus planira otpuštanje 2.500 radnika iz vojnog i svemirskog sektora

Vizija restrukturiranja u Airbusu

Evropski avionski koncern Airbus najavio je gašenje 2.500 radnih mjesta zbog gubitaka u projektu vezanom uz satelite. Ova odluka tiče se odjela vojne opreme i svemira, što predstavlja značajan izazov za kompaniju.

Upravni sastanak i sindikati

Upravni odbor Airbusa počeo je slati obavijesti predstavnicima radnika. Iako su izvori bliski firmi potvrdili informacije, Airbus i francuski sindikati odbili su komentarisati slučaj. Detalji o otkazima ostaju nepoznati.

Finansijski izazovi i smanjenje radne snage

Odjel vojne opreme zapošljava 35.000 ljudi i prošle godine ostvario je značajan prihod. Međutim, sredinom 2026. godine očekuje se smanjenje od oko 7% radne snage. Ovi potezi su rezultat gotovo prepolovljene neto dobiti tokom prvih šest mjeseci ove godine.

Reakcija na tržišne pritiske

Izvršni direktor Guillaume Faury izjavio je da kompanija analizira različite strateške opcije za svemirsko poslovanje. Ova situacija je dodatno otežana žestokom konkurencijom sa SpaceX-om, koji razvija satelitsku mrežu Starlink.

Preusmjeravanje resursa

Podaci pokazuju kako se trendovi u industriji pomiču. Thales je, na primjer, preraspodijelio radnike iz svog svemirskog odjela na druge projekte. Ove promjene ukazuju na globalnu potrebu za optimizacijom i prilagođavanjem.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -