Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetAIPAC upozorava na opasnost prekida američke podrške Izraelu

AIPAC upozorava na opasnost prekida američke podrške Izraelu

Prijetnja prekidom podrške

Lobistička grupa AIPAC uputila je snažnu poruku američkim zvaničnicima. U izvještaju se ističe kako bi prekid američke podrške Izraelu mogao značajno oslabiti savez. Ova situacija se dešava u trenutku kada se Izrael suočava sa izazovima u vezi s Iranom i njegovim saveznicima.

AIPAC-ova reakcija

“Prijetnja da će prekinuti američku podršku Izraelu slabi naše savezništvo i potkopava američke interese”, navodi se u saopćenju AIPAC-a. Ova opasna poruka može ohrabriti zajedničke neprijatelje SAD-a i Izraela”, dodali su iz ove organizacije.

Humanitarna pomoć u Gazi

AIPAC je također naglasio da je Izrael do sada poduzeo značajne mjere za pomoć izraelskim građanima i stanovnicima Gaze. Tokom sukoba, Izrael je isporučio hranu, lijekove i vodu za civile u Gazi. “Nijedna vojska se nije suočila s ratnim okruženjem kao Izrael,” navedeno je u saopštenju.

Bidenova administracija i zahtjevi za humanitarnu pomoć

Bidenova administracija je u ponedjeljak poslala pismo izraelskim liderima. Oni su tražili da Izrael preduzme hitne mjere za poboljšanje humanitarnih uslova u Gazi u roku od 30 dana. Ukoliko se to ne desi, postoji opasnost od smanjenja američkog oružja za Izrael.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -