Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetBidenova Odbrambena Strategija za Izrael: Američka Posvećenost Sigurnosti

Bidenova Odbrambena Strategija za Izrael: Američka Posvećenost Sigurnosti

Prijetnje iz Irana i američka odbrana

U recentnom pismu Kongresu, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden naglasio je važnost zaštite Izraela od iranskih prijetnji. U svom obraćanju, Biden se osvrnuo na lansiranje više od 200 balističkih projektila iz Irana prema Izraelu 1. oktobra 2024.

Zajednički uspjesi u odbrani

Biden je istakao značaj snaga SAD-a, koje su učinkovito pomogle u obaranju desetina raketa, čime su očuvane civilne žrtve. Ova operacija, prema njegovim riječima, slična je onoj iz aprila 2024. kada su takođe uspješno neutralizovane prijetnje.

Prilagodbe američkih snaga na Bliskom istoku

U pismu, Biden je objavio i nedavne promjene u rasporedu američkih vojnih snaga na Bliskom istoku. Uključene su dodatne snage, poput nosača aviona USS Abraham Lincoln i borbenih aviona F-35C Lightning II.

Osim toga, raspoređeni su razarači sposobni za odbranu od balističkih projektila. Podmornica USS Georgia takođe je uključena u operacije, čime se dodatno jača američka vojna prisutnost.

Predanost daljoj podršci Izraelu

Na kraju, Biden je potvrdio kontinuiranu američku posvećenost odbrani Izraela. Naredio je raspoređivanje odbrambenih sistema za balističke rakete, uz obezbjeđenje američkih stručnjaka koji će upravljati tim sistemima.

Ova odluka, prema njegovim riječima, donesena je s ciljem zaštite interesa SAD-a u inostranstvu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -