Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetSAD upozorava Izrael: Rok od 30 dana za povećanje humanitarne pomoći u...

SAD upozorava Izrael: Rok od 30 dana za povećanje humanitarne pomoći u Gazi

Vojna pomoć pod prijetnjom

Sjedinjene Američke Države uputile su izraelskoj vladi pismo u kojem traže hitno povećanje pristupa humanitarnoj pomoći u Gazi. U protivnom, Izrael se suočava s mogućim smanjenjem američke vojne pomoći. Ova informacija prenijeta je putem CNN-a.

Upozorenje administracije Džoa Bajdena

Pismo predstavlja najsnažnije poznato pismeno upozorenje administracije Džoa Bajdena. Dolazi u trenutku kada izraelski napad na sjever Gaze dovodi do masovnih prisilnih premještaja civila na jug.

Potpisnici pisma

Pismo su potpisali državni sekretar SAD, Entoni Blinken, i ministar odbrane, Lojd Ostin. Izražena je “duboka zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije” u Gazi.

Ometanje humanitarnih kretanja

U pismu se navodi da je Izrael prošlog mjeseca odbio ili ometao oko 90 humanitarnih kretanja između sjevera i juga Gaze. Zbog toga je Washington zahtijevao “hitne i trajne mjere” za ispravljanje situacije.

Posljedice neispunjavanja zahtjeva

Pismo zahtijeva da Izrael “odmah i u roku od 30 dana” poduzme konkretne mjere za povećanje snabdijevanja pomoći. Neispunjavanje ovih zahtjeva može imati ozbiljne posljedice po američku politiku.

Američki zakoni na djelu

U pismu se navode američki zakoni koji mogu ograničiti vojnu pomoć zemljama koje ometaju isporuku humanitarne pomoći. Ovakav pritisak predstavlja novu fazu u američkom pristupu towards Izraelu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -