Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNjemačka obustavila izvoz oružja u Izrael uslijed zabrinutosti zbog ljudskih prava

Njemačka obustavila izvoz oružja u Izrael uslijed zabrinutosti zbog ljudskih prava

Odluka njemačke vlade

Njemačka vlada donijela je odluku da obustavi izvoz oružja u Izrael. Ovu odluku podržavaju vicekancelar Robert Habeck i ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. Oni su uskratili odobrenje za izvoz dok Izrael ne pruži uvjeravanja o poštovanju međunarodnog humanitarnog prava.

Međunarodno humanitarno pravo i izvoz oružja

Prema informacijama koje je objavio Bild, isporuke oružja Izraelu moraju biti u skladu s pravilima međunarodnog humanitarnog prava. Osoba bliska vladinim izvorima naglašava da njemački upravni sud može obustaviti isporuke ako ne budu zadovoljeni ovi uslovi.

Zabrinutost zbog korištenja oružja

Njemačka je suočena s nizom tužbi o izvozu oružja, a to je dodatno povećalo zabrinutost za ljudska prava. “Ova opasnost je opravdana i mora se riješiti”, ističe izvor blizak vlastima.

Stanje u Gazi

Nakon brutalnih sukoba u Gazi, Ministarstvo zdravlja pod kontrolom Hamasa saopćilo je da je broj poginulih dostigao 42.289. Njemačka vlada tvrdi da se u Gazi ne događa genocid, uprkos teškoj humanitarnoj situaciji.

Trenutna situacija izvoza oružja

Od marta, Berlin nije odobrio nijednu isporuku vojnih sredstava Izraelu. Ova odluka dodatno naglašava kritičnu situaciju u kojoj se nalazi međunarodna politika prema izvozima oružja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -