Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNapetosti između Izraela i Hezbolaha eskaliraju: Izraelski napadi na istočni Liban

Napetosti između Izraela i Hezbolaha eskaliraju: Izraelski napadi na istočni Liban

Osveta Izraelske vojske

Izraelska vojska započela je napade na istočni Liban, prema informacijama libanskih medija. Ova akcija uslijedila je nakon napada dronom, u kojem je poginulo četiri izraelska vojnika. Premijer Benjamin Netanjahu najavio je da neće imati milosti prema Hezbolahu.

Netanjahu obećava nemilosrdnu borbu

U ponedjeljak, Netanjahu je naglasio namjeru da će “nastaviti nemilosrdno udarati na Hezbolah”. To uključuje sve delove Libana, čak i Bejrut. Ova izjava uslijedila je nakon nedavnih sukoba koji su rezultirali velikim gubicima.

Odgovor Hezbolaha

Hezbolah je potvrdio sukob sa izraelskim trupama. Dogodio se na periferiji sela Rab Tlatin. Grupa je izjavila da su njihovi borci lansirali projektile na vojnike i izveli raketne napade na sjever Izraela.

Žrtve u ratu

Prema izvještajima libanskog ministarstva zdravlja, u sukobima je poginulo najmanje 1.315 ljudi. Mnoge organizacije smatraju da je stvarni broj žrtava vjerovatno veći, s obzirom na intenzitet sukoba.

Budućnost sukoba

Situacija ostaje napeta, a nesigurnost raste. Očekuje se da će sukobi između izraelskih snaga i Hezbolaha trajati, a međunarodna zajednica pažljivo prati razvoj događaja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -