Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetBorelj osudio izraelske napade na snage UN-a u Libanu

Borelj osudio izraelske napade na snage UN-a u Libanu

Visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Žozep Borelj, danas je istakao hitnu potrebu da se izraelski napadi na snage Ujedinjenih nacija (UN) zaustave. Njegova izjava uslijedila je nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a u Luksemburgu.

Podrška snagama UN-a u Libanu

Borelj je naglasio da su ministri vanjskih poslova EU jednoglasno podržali Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL). Kako je istakao, izraelsko granatiranje položaja mirovnih snaga UN u Libanu je apsolutno nedopustivo i bez opravdanja.

Humanitarna kriza u Libanu i Gazi

On je upozorio da je izraelska vojska prešla još jednu crvenu liniju u svom djelovanju. Borelj je naveo da 1,2 miliona ljudi, što predstavlja 20% stanovništva Libana, trenutno živi u prisilnom raseljenju zbog izraelskih vojnih operacija.

Govoreći o teškoj humanitarnoj situaciji u Pojasu Gaze, Borelj je izrazio zabrinutost zbog gubitka života, ističući da je od 7. oktobra 2023. godine više od 42.000 ljudi ubijeno. Prema njegovim riječima, humanitarno pravo je postalo žrtva rata i leži ispod ruševina Gaze.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -