Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetDramatične poplave u Sahari: Kiša koja mijenja klimu

Dramatične poplave u Sahari: Kiša koja mijenja klimu

Poplave neviđenog intenziteta

Prve poplave u Sahari u pola stoljeća šokirale su područje jugoistočnog Maroka. Dvije dana oborina u septembru nadmašila su godišnji prosjek na nekoliko lokacija. Meteorološka agencija Maroka izvijestila je o potopima koji su uslijedili nakon ovog ekstremnog vremenskog događaja.

Recordna kiša u Tagouniteu

U selu Tagounite, smještenom oko 450 kilometara južno od Rabata, zabilježeno je više od 100 milimetara kiše u samo 24 sata. Prema riječima Houssinea Youabeba, dužnosnika meteorološke agencije, ovakvi intenziteti kiše nisu viđeni decenijama.

NASA i nove vremenske prilike

NASA-ine satelitske snimke otkrile su da se jezero Iriqui, koje je bilo suho 50 godina, sada puni. Ova promjena u vlažnosti zraka mogla bi dovesti do učestalijih oluja i značajnih promjena vremenskih obrazaca u regiji.

Posljedice poplava

Prema izvještajima, poplave su u septembru odnele 18 života, a posljedice su se osjetile i u regijama pogođenim prošlogodišnjim potresima. Meteorolozi upozoravaju da bi ekstremni vremenski uslovi mogli postati uobičajeni zbog globalnog zagrijavanja.

Utjecaj globalnog zagrijavanja

Sahara, koja obuhvata 9.4 miliona četvornih kilometara, suočava se s problemom suša kao rezultat klimatskih promjena. Naučnici predviđaju da bi povećana učestalost ekstratropkih oluja mogla postati nova realnost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -