Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaZapadni Balkan dobija novu šansu za ekonomski razvoj kroz regionalnu saradnju

Zapadni Balkan dobija novu šansu za ekonomski razvoj kroz regionalnu saradnju

Plan rasta i novi Akcioni plan

Zapadni Balkan je dobio priliku za ubrzani ekonomski razvoj putem Plana rasta i novog Akcionog plana o zajedničkom regionalnom tržištu. Ova inicijativa će pozitivno uticati na životni standard građana, istaknuto je na Samitu posvećenom desetogodišnjici Berlinskog procesa.

Poruka lidera regiona

Crnogorski premijer Milojko Spajić i lideri ostalih zemalja regiona izrazili su posvećenost regionalnoj saradnji. Na sastanku u Berlinu, njemački kancelar Olaf Šolc i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prisustvovali su usvajanju Deklaracije o zajedničkom tržištu.

Poboljšanja u tranzitu

Usvojena Deklaracija stvara uslove za brži razvoj ekonomija zemalja. Smanjeno je vrijeme čekanja na granicama, što će povećati efikasnost u tranzitu roba, usluga i kapitala. Premijer Spajić je naglasio da su ovi koraci od ključne važnosti za stvaranje konkurentnog tržišta u regionu.

Očekivanja od Akcionog plana

Spajić vjeruje da će novi Akcioni plan doprineti smanjenju socio-ekonomskog jaza između regiona i EU. Ova inicijativa bi trebala poslužiti kao katalizator za jačanje regionalne ekonomije i ubrzanu integraciju sa evropskim tržištem.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -