Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetOsvajanje Nobelove nagrade za ekonomiju 2024: Institucije i prosperitet

Osvajanje Nobelove nagrade za ekonomiju 2024: Institucije i prosperitet

Nobelova nagrada za ekonomiju 2024. godine

U ponedjeljak je Kraljevska švedska akademija nauka objavila dobitnike Nobelove nagrade za ekonomiju za 2024. godinu. Laureati Daron Aemoglu, Sajmon Džonson i Džejms Robinson nagrađeni su za svoj rad na proučavanju formiranja institucija i njihovog utjecaja na prosperitet.

Zašto su institucije važne?

Prestižna nagrada, poznata kao Sveriges Riksbank nagrada za ekonomske nauke, dodijeljena je prvi put 1968. godine. Džejkom Svenson, predsjednik Komiteta za nagradu, istakao je značaj društvenih institucija u smanjenju razlika u prihodima između zemalja. On je naglasio da je ovo jedan od najvećih izazova našeg vremena.

Vrijednost nagrade

Nagrada za ekonomiju iznosi 11 miliona švedskih kruna, što odgovara oko 1,9 miliona konvertibilnih maraka. Ova nagrada je posljednja koja će biti dodijeljena ove godine, podstičući globalnu pažnju na rad njihovih dobitnika.

Dominacija američkih akademika

Od svog stvaranja, nagrada za ekonomiju bila je dominirana američkim akademicima i istraživačima. Mnogi od njih također su dobitnici priznanja u drugim naučnim oblastima, o čemu su prošle sedmice objavljeni rezultati.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -