Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetUkrajina pokreće akciju pritvaranja vojnih regruta bez adekvatnih dokumenata

Ukrajina pokreće akciju pritvaranja vojnih regruta bez adekvatnih dokumenata

Akcija novačenja u Kijevu

U Ukrajini je pokrenuta značajna akcija pritvaranja vojnih regruta koji nemaju potrebne dokumente. Ove mjere su usmjerene na one koji žele izbjeći slanje u rat, piše “Daily Mail”. Policija je već izvela nekoliko racija u restoranima, klubovima i na koncertima u Kijevu.

Pokušaj bijega tokom koncerta

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama, mogu se vidjeti policajci kako odvode dvojicu muškaraca iz Palače sportova. Ovi muškarci prisustvovali su koncertu popularnog benda Okean Elzy. Jedan od posjetitelja čak se otima, vičući “Bježi od mene!”, dok ga policija odvodi prema štandu za novačenje.

Vojne regulative i posljedice

Prema ukrajinskom vojnom zakonu, svi muškarci u dobi od 25 do 60 godina su obavezni služiti vojsku. Osim toga, muškarcima od 18 do 60 godina zabranjeno je napuštanje zemlje. Nacionalne vlasti su snizile dobnu granicu mobilizacije s 27 na 25 godina zbog nedostatka vojnika.

Očajni pokušaji bijega

U martu 2023. godine, otkriveno je da je stranim borcima zabranjeno vraćanje kući dok rat traje. Oleksandr Daniljuk iz “Royal United Services Institute” naglašava da se mobilizacija doživljava kao “ulaznica u jedan smjer”.

Povećan broj tragedija

Od početka rata, najmanje 30 muškaraca poginulo je u pokušaju da pobjegnu iz Ukrajine, često pokušavajući preplivati rijeke ili se smrznuti na planinama.

Mišljenje mladih u Britaniji

Prema anketi “YouGov-a”, 38 posto mladih ispod 40 godina u Britaniji ne bi služilo vojsci u slučaju svjetskog rata.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -