Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetPutin i Pezeškijan se susreli: Konferencija u Turkmenistanu kao prilika za iransko-ruske...

Putin i Pezeškijan se susreli: Konferencija u Turkmenistanu kao prilika za iransko-ruske pregovore

Prvi sastanak Vladimira Putina i novog predsjednika Irana, Masuda Pezeškijana, održan je u Ašhabadu. Ovaj sastanak, iako neobičan, odražava hitnost trenutne situacije na Bliskom Istoku.

Konferencija povodom 300. rođendana pjesnika

Konferencija koja je održana povodom 300. rođendana turkmenistanskog pjesnika Magtimglaja Piragija bila je neuobičajeno mjesto za ovakav susret. Analitičari smatraju da je sastanak dogovoren u posljednjem trenutku zbog pogoršane situacije u regionu.

Zbližavanje Rusije i Irana

Od invazije na Ukrajinu 2022. godine, Iran i Rusija su postali bliski vojni saveznici. Dok Iran šalje dronove i rakete Rusiji, Moskva mu uzvraća naftom i vojnom podrškom.

Frustracije i očekivanja

U Teheranu, neki stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog nedostatka uzajamnog povjerenja. Profesor s univerziteta smatra da Iranu treba više podrške od Rusije, osobito u svjetlu zapadnih sankcija.

Bilateralni sporazum na horizontu

Kako se očekuje, Putin i Pezeškijan će potpisati bilateralni sporazum, što bi moglo dodatno osnažiti saradnju između ove dvije zemlje. Tokom posljednjih mjeseci, visoki ruski zvaničnici su posjećivali Teheran kako bi razgovarali o jačanju odnosa.

Sve ovo ukazuje na to da bi ovaj sastanak mogao imati dalekosežne posljedice na regionalnu politiku i sigurnosnu situaciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -