Ponedjeljak, 14 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetSAD šalju napredni proturaketni sistem Izraelu radi zaštite

SAD šalju napredni proturaketni sistem Izraelu radi zaštite

Pojačana odbrana Izraela kroz američku podršku

Sjedinjene Američke Države su najavile slanje naprednog proturaketnog sistema Izraelu. Ova odluka uključuje i raspoređivanje američkih vojnika koji će upravljati sistemom. Predsjednik Džo Bajden izjavio je da je cilj ovog poteza da se “odbrani Izrael”.

THAAD sistem odbrane

Glasnogovornik Pentagona, Pet Rajder, ukazao je da slanje Terminalnog sistema odbrane područja na velikim visinama (THAAD) pojačava integrirani sistem protuzračne odbrane Izraela. Ovaj potez predstavlja dio šire prilagodbe američke vojske u posljednjim mjesecima.

Zaštita od prijetnji

Rajder je naveo da je cilj podržati odbranu Izraela, kao i zaštititi Amerikance od potencijalnih napada Irana i proiranskih milicija. Prema izvještaju američkog Kongresa, vojska SAD ima ukupno sedam THAAD baterija.

Kako funkcioniše THAAD?

Svaka THAAD baterija se sastoji od šest lansera postavljenih na kamione, 48 presretača te radarske i radio opreme. Za rad sistema potrebno je 95 vojnika. THAAD se smatra komplementarnim sistemom raketne odbrane Patriot, ali može pokriti šire područje, neutralizirajući prijetnje na udaljenostima između 150 i 200 kilometara.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -