Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetLitvanija na Pragu Političkih Promjena: Socijal-Demokrate Uzimaju Zalet

Litvanija na Pragu Političkih Promjena: Socijal-Demokrate Uzimaju Zalet

Formiranje nove vladajuće koalicije

U Litvaniji trenutno se formira nova vladajuća koalicija koju predvode konzervativci iz stranke TS–LKD. Oni su zajedno sa liberalima iz stranaka LS i LP na čelu ovog allianca. Međutim, predizborne ankete ukazuju na to da konzervativcima prijeti gubitak prvog mjesta, koje su osvojili 2020. godine.

Povratak socijal-demokrata

Socijal-demokrate iz stranke LSDP očekuju značajan povratak na političku scenu. Na prethodnim izborima, osvojili su samo 14 mjesta u parlamentu, ali sada se čini da uživaju podršku građana. Razlog tome je njihova fokusiranost na rješenja za visoke troškove života.

Podjele unutar koalicije

Iako se većina stranaka slaže po pitanju vanjske politike, postoji duboka podjela unutar koalicije. Odnos prema Rusiji je posebno kontroverzna tema koja dodatno pojačava tenzije među političkim subjektima. Građani često optužuju vladajuću koaliciju zbog teških ekonomskih uslova.

Nacionalistička stranka NA na usponu

Stranka NA, koja se označava kao nacionalistička, može očekivati dobar rezultat prema poslednjim anketama. Na prethodnim izborima osvojili su tri mandata, ali u novoj situaciji moraju biti oprezni. U slučaju drugog kruga izbora, moguće je udruživanje etabliranih stranaka radi sprečavanja svojih kandidata.

Zaključak

Litvanija se suočava s dinamičnom političkom situacijom. Dok se formira nova koalicija, neizvjesnost oko rezultata izbora ostaje visoka. Bude li se visokih cijena i nezadovoljstva građana nastavilo, suprotstavljanje vladajućim strankama može dovesti do promjena na političkoj sceni.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -