Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetUkrajina oborila više od 30 ruskih dronova tokom noći

Ukrajina oborila više od 30 ruskih dronova tokom noći

Ukrajinsko vazduhoplovstvo oborilo dronove

U nedjelju je Ukrajina objavila da je počasna protivvazdušna odbrana oborila više od 30 ruskih dronova. Prema saopćenju ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, 31 od 68 ruskih bespilotnih letelica neutralizovano je iznad nekoliko ključnih regija.

Oblast delovanja

Oboreni dronovi su se nalazili iznad regiona Kijev, Poltava, Černihiv, Sumi i Čerkasi. Pored ovog broja, došlo je do ukupnog neutralizovanja 36 ruskih dronova u raznim sektora, dok je jedan dron navodno i dalje bio u vazduhu.

Posljedice napada

Guverner regiona Čerkasi, Ihor Taburec, izvijestio je o oštećenju nekoliko kuća uslijed pada ostataka oborenih dronova. Ovaj incident dodatno ukazuje na štetne posljedice ruskih napada na civilnu infrastrukturu.

Zelenski o ruskim napadima

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, naglasio je ozbiljnost situacije, ističući da su Rusi ove sedmice koristili oko 900 navođenih bombi, više od 40 projektila i 400 dronova različitih tipova. On se također osvrnuo na potrebu za unapređenjem protivvazdušne odbrane.

Poziv na akciju

Zelenski je apelovao na ukrajinske partnere da osiguraju dovoljnu količinu i kvalitet sistema PVO, kao i pravovremenu isporuku vojne pomoći. “Vrijeme se ne smije gubiti, mora se poslati jasan signal odlučnosti”, dodao je.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -