Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetDonald Tramp najavljuje "operaciju Aurora" za deportaciju imigranata u SAD

Donald Tramp najavljuje “operaciju Aurora” za deportaciju imigranata u SAD

Trampova nova strategija za imigraciju

Kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp, uveo je kontroverzni plan za deportaciju imigranata. Ovaj plan, nazvan “operacija Aurora”, oslanja se na zakon iz 1798. godine. Tramp vjeruje da ovaj stari zakon može biti ključ za rješavanje problema sa imigracijom u SAD.

Historia zakona iz 1798. godine

Zakon iz 1798. godine, koji je tada donio predsjednik Džon Adams, regulira odnos prema osobama koje se nalaze u SAD bez državljanstva. Ovaj zakon je prvi put primijenjen 1941. godine, uslijed napada na Perl Harbur, kada su ciljani građani Japana, Njemačke i Italije.

Kako funkcioniše “operacija Aurora”

Prema Trampovom planu, vlasti će moći deportovati osobe bez pasoša i vize, posebno iz Meksika i Venecuele. On planira iskoristiti Službu za imigracije za provedbu ovog zakona. Međutim, postoje ozbiljné zabrinutosti u vezi sa legalnošću i etikom ovog pristupa.

Stavovi stručnjaka

Eksperti sugerišu da bi primjena ovog zakona zahtijevala proglašavanje rata protiv zemalja čiji bi se građani na ovaj način tretirali. Ova strategija može izazvati brojne pravne i političke komplikacije.

Trampov novi plan za deportaciju izaziva podijeljena mišljenja u američkom društvu. Mnogi smatraju da bi ovakva mjera mogla dodatno pogoršati situaciju sa ljudskim pravima i imigracijom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -