Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetTrump predstavlja plan "Operacija Aurora" za borbu protiv ilegalnih imigranata

Trump predstavlja plan “Operacija Aurora” za borbu protiv ilegalnih imigranata

Prvi koraci prema novim zakonima

Donald Trump, bivši predsjednik SAD-a, predstavio je svoj novi plan pod nazivom “Operacija Aurora”. Plan se oslanja na zakon poznat kao “Alien Enemies Act”. Ovaj zakon donesen je prije 226 godina, za vrijeme predsjednika Johna Adamsa.

Istorijska upotreba zakona

Interesantna je historijska primjena ovog zakona. Naime, tokom Drugog svjetskog rata, 1941. godine, predsjednik Franklin D. Roosevelt iskoristio je ovaj zakon nakon napada na Pearl Harbor. Tada je američka vlada odlučila targetirati državljane Japana, Njemačke i Italije.

Šta podrazumijeva Trumpov plan?

Prema trenutnom zakonu, vlasti SAD-a mogu zatvoriti ili deportovati strance bez američkog državljanstva iz “neprijateljskih” zemalja. Trumpov plan specifično se fokusira na kriminalne grupe, posebno iz Meksika i Venecuele.

Procedura deportacije

Tokom svoje posjete Aurori u Coloradu, Trump je izjavio da je grad “preuzela banda iz Venecuele”. Međutim, nije pružio dokaze za svoje tvrdnje. Njegov plan uključuje korištenje ICE-a, američke agencije za imigracije, za identifikaciju i deportaciju ilegalnih imigranata.

Mogućnost visokih troškova

Važno je napomenuti da se u SAD-u trenutno nalazi više miliona osoba iz Centralne i Južne Amerike koje su prešle granicu ilegalno. Ovaj proces deportacije mogao bi koštati milijarde dolara.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -