Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetHrvatski Tim za Spašavanje se Vratio iz Poplavama Pogođene Bosne i Hercegovine

Hrvatski Tim za Spašavanje se Vratio iz Poplavama Pogođene Bosne i Hercegovine

Povratak spasilačkog tima

Članovi tima za spašavanje iz Hrvatske jučer su se vratili kući nakon akcije u Bosni i Hercegovini. U trenutku kada su poplave pogodile BiH, Hrvatska je reagirala slanjem MUSAR tima. Tim se sastojao od 37 članova, uključujući i dva potražna psa.

Izazovi tokom spašavanja

Nika Markoč, uposlenica Direktorata civilne zaštite, opisala je izazov s kojim su se susreli. Riječ je bila o kamenoj lavini koja je uništila kuće i prekrila terene blatom. Najveći problem predstavljalo je lociranje žrtava ispod slojeva blata. Markoč je istakla da su potražni psi bili ključni u pronalaženju preživjelih.

Čišćenje terena

Tim je odmah započeo s čišćenjem terena u Jablanici. “Uspijevamo locirati i najmanje čestice koje izlaze iz mulja kako bismo došli do žrtava,” rekla je Markoč. Ona je dodala da se područja polako obnavljaju, ali su štete ogromne.

Teška akcija i emocionalni teret

Vođa Državne intervencijske postrojbe Split, Nikša Sladojević, kazao je da je tim imao razne zadatke, uključujući spašavanje iz vode i ruševina. Teren je bio fizički i emocionalno iscrpljujući. “Jedno je to vidjeti na televiziji, a drugo biti na terenu,” dodao je Sladojević.

Psići na djelu

Boris Rosanda, član Civilne zaštite Rijeka, istaknuo je važnost potražnih pasa, poput Hatchija, koji mogu pronaći preživjele. Iako nije bilo mnogo posla, njihova uloga ostaje nezamjenjiva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -