Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaKurti optužuje Srbiju za provociranje tenzija na granici

Kurti optužuje Srbiju za provociranje tenzija na granici

Premijer Kosova o vojnim kretanjima Srbije

Kosovski premijer Albin Kurti optužio je Srbiju za provociranje tenzija premještanjem svojih trupa blizu granice s Kosovom. Ovaj incident se dogodio kod Kamenice, gdje su primijećena vojna vozila i vojnici u uniformama.

Kurti dijeli dokaze

Kurti je na društvenim mrežama objavio fotografije koje prikazuju vojne aktivnosti. On je nazvao to kretanje Vojske Srbije provokativnim i istakao da je cilj izazvati napetosti između dvije zemlje.

Sigurnosne mjere i pripremljenost Kosova

Premijer je naveo da su sigurnosne institucije Kosova prepoznale te aktivnosti i brzo reagovale. “Kada su primijetili da ih pratimo, brzo su se povukli”, izjavio je Kurti.

Ulaganje u sigurnosne strukture

Kurti je također napomenuo da je njegova vlada uložila značajna sredstva u poboljšanje obavještajnih i odbrambenih kapaciteta. Ove strukture su prema njegovim riječima spremne da se suoče s bilo kakvim prijetnjama teritorijalnom integritetu Kosova.

Regionalna i međunarodna saradnja

Kurti je naglasio važnost sinergije između sigurnosnih institucija i međunarodnih saveznika. “Kosovo ostaje posvećeno euroatlantskim integracijama i našim institucijama”, dodao je.

On je također ukazao na smanjenje prostora za hibridne akcije Srbije, istakavši da su kosovske strukture budne 24 sata dnevno.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -