Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetMirovni snaga UN-a ranjen u pucnjavi u južnom Libanu

Mirovni snaga UN-a ranjen u pucnjavi u južnom Libanu

Incident u Naqouri

Pripadnik mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN) ranjen je u pucnjavi u gradu Naqoura, smještenom u južnom Libanu. Ovu informaciju potvrdile su Privremene snage UN-a u Libanu (UNIFIL) u subotu, javlja Anadolija.

Obrazloženje incidenta

Prema saopštenju, mirovnjak je povrijeđen tokom vojnog sukoba u blizini sjedišta UNIFIL-a. Detalji o počinitelju i uzrocima pucnjave još uvijek nisu poznati.

Sigurnosne obaveze

UNIFIL je naglasio važnost sigurnosti svog osoblja i prostorija. U apelima su pozvani svi akteri da izbjegavaju borbene aktivnosti u blizini položaja snaga UN-a.

Konflikt između Izraela i Hezbollaha

U isto vrijeme, Izrael je od 23. septembra sproveo seriju zračnih napada širom Libana. Ove vojne akcije su usmjerene na mete Hezbollaha, rezultirajući u više od 1.411 poginulih i oko 3.970 ranjenih.

Eskalacija nasilja

Ova vazdušna kampanja predstavlja novu eskalaciju u sukobu između Izraela i Hezbollaha. Sukobi su započeli nakon brutalne izraelske ofanzive na Pojas Gaze, gdje je poginulo oko 42.200 osoba, većinom žena i djece.

Međunarodni kontekst

Uprkos upozorenjima međunarodne zajednice, region Bliskog istoka suočava se s mogućim regionalnim ratom. Izrael je 1. oktobra proširio sukob pokrenuvši kopnenu invaziju na južni Liban.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -