Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetPreminuo bivši premijer Škotske Aleks Salmond

Preminuo bivši premijer Škotske Aleks Salmond

Tragična vijest za Škotsku i Veliku Britaniju

Danas je u 69. godini života preminuo bivši premijer Škotske, Aleks Salmond. Škotska nacionalna partija (SNP) i svi njegovi obožavaoci su u šoku nakon ove vijesti.

Istaknuta figura u nacionalističkom pokretu

Salmond je bio ključna ličnost u Škotskoj politici. Vodio je SNP od 1990. do 2000. godine, a zatim ponovo od 2004. do 2014. godine. Njegov najpoznatiji trenutak bio je 2014. godine, kada je organizovao referendum o nezavisnosti Škotske.

Otmjene počasti i sjećanja

Referendum je završio neuspjehom za kampanju “Da Škotska”, što ga je navelo da podnese ostavku. Lider škotskih laburista, Anas Sarvar, bio je među prvima koji su mu odali počast. Na društvenoj mreži X napisao je da je vijest o Salmondovoj smrti šokantna.

U izjavi je izrazio saučešće porodici i prijateljima, naglašavajući značaj koji je Salmond imao ne samo u Škotskoj, nego i širom Velike Britanije.

Politički rivalitet bez mržnje

Bivši britanski premijer, Riši Sunak, također je odao počast Salmondovoj političkoj karijeri. Iako su se razlikovali po političkim pitanjima, Sunak je priznao Salmondovu vještinu u debati i strast prema politici.

Smrt Aleksa Salmonda ostaviće dubok trag u španskoj političkoj areni i među građanima koji su ga poštovali.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -