Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetAleksej Navaljni: Prvi Odlomci Postumnih Memoara Otkrivaju Njegovu Tragičnu Sudbinu

Aleksej Navaljni: Prvi Odlomci Postumnih Memoara Otkrivaju Njegovu Tragičnu Sudbinu

Život iza rešetaka

Aleksej Navaljni, poznati ruski disident i protivnik Vladimira Putina, umro je u februaru 2024. godine u zatvoru. Njegovi postumni memoari otkrivaju duboku tugu koju je osjećao dok je bio zatvoren. U jednom od svojih dnevničkih zapisa napisao je: “Ostatak svog života provest ću u zatvoru i ovdje ću umrijeti.”

Potpuno izostajanje porodice

Navaljni je izražavao bol zbog gubitka porodičnih trenutaka. “Neću biti tema nikakve porodične priče. Neće me biti ni na jednoj fotografiji,” naglasio je u svojim sposobama. Ovi odlomci su objavljeni od strane The New Yorker i The Times, a cijeli dnevnik biće dostupan javnosti 22. oktobra.

Životni uslovi u kaznenoj koloniji

U svojim memoarima, Navaljni je opisao svakodnevnicu u kaznenoj koloniji. Njegov dan započinjao je u 6 ujutro, a svaki radni sat bio je pun fizičkih i emocionalnih izazova. “Radili smo za šivaćim strojem, a stolice su bile neudobne”, otkrio je. Njegova borba protiv nesnalaženja i preživljavanja je bila konstantna.

Protest i podrška

Tokom svog zatvorskog vremena, Navaljni je upadao u štrajk glađu, osjećajući se emocionalno i fizički slabo. Ipak, međunarodna podrška i poruke podrške, čak i od dobitnika Nobelove nagrade, pružale su mu dodatnu snagu.

Sačuvanje uvjerenja

U posljednjem zapisu, Navaljni se osvrnuo na svoju odluku da se vrati u Rusiju. “Ne želim napustiti svoju zemlju niti je izdati,” poručio je, naglašavajući važnost borbe za svoja uvjerenja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -