Subota, 12 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetKralj Charles na meti republikanaca pred posjetu Australiji

Kralj Charles na meti republikanaca pred posjetu Australiji

Australija se suočava s pitanjima monarhije

Uoči posjete kralja Charlesa III Australiji, otkriveni su detalji iz korespondencije između Bakingemske palate i Australskog republikanskog pokreta. Ova informacija objavljena je u britanskom listu Daily Mail.

Referendum o monarhiji

Jedno od ključnih pitanja tokom predstojeće posjete svakako će biti budućnost monarhije u Australiji. Podsjećamo da je referendum o ovom pitanju održan 1999. godine. Tada su građani odlučivali o opstanku ustavne monarhije, a rezultati su pokazali da su protiv republikanizma.

Zagovornici republike

Zagovornici republike također apeliraju na vlasti da razmotre mogućnost novog referenduma. Smatraju da bi šefa države trebali birati sami Australci, umjesto da on dolazi iz Britanije.

Kraljeva posjeta

Ova posjeta će biti kraljeva najznačajnija otkako je ranije ove godine dijagnosticiran rak. Njegova prethodna putovanja izvan Velike Britanije uključuju jedino posjetu Francuskoj. Tamo je prisustvovao komemoraciji posvećenoj Danu D.

Budnost javnosti

Interesovanje javnosti za ovu tematiku raste. Mnogi se pitaju kakve će promjene donijeti posjeta kralja Charlesa III. Njegovi odgovori na pitanja o monarhiji mogla bi dodatno uticati na postojeće političko stanje u Australiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -