Subota, 12 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetAmerički napadi na kampove ISIL-a u Siriji: Oslabljena operativna moć militantne grupe

Američki napadi na kampove ISIL-a u Siriji: Oslabljena operativna moć militantne grupe

Izvršeni zračni udari na ISIL

Prema informacijama koje prenosi Guardian, američke snage su izvele zračne napade na nekoliko kampova Islamske države (ISIL) u Siriji. Ovi napadi imaju za cilj značajno oslabiti kapacitete ove militantne grupe.

Strategija stabilnosti i sigurnosti

Zvanično saopštenje američkog Centralnog komande (Centcom) ističe da će udari poremetiti sposobnost ISIL-a da planira i izvršava napade. Ovo se ne odnosi samo na Sjedinjene Američke Države, već i na njihove saveznike i civile u regiji.

Prisutnost američkih trupa u Siriji

Trenutno, u Siriji se nalazi oko 900 američkih vojnika koji su dio međunarodne koalicije protiv ISIL-a. Ova koalicija je osnovana 2014. godine sa ciljem da zaustavi napredovanje ekstremističke grupe.

Uspjesi koalicije i mogućnosti prijetnji

Tokom prethodnih godina, koalicija je postigla značajan uspjeh u smanjivanju teritorijalnog prisustva ISIL-a. Međutim, terorističke ćelije i dalje predstavljaju prijetnju u određenim dijelovima Sirije i Iraka.

Prethodni udari i procjena štete

Američke snage su više puta izvele odmazde protiv militantnih grupa. U septembru su izvršili dva odvojena udara, eliminirajući 37 članova terorističkih organizacija, uključujući borce ISIL-a.

Procjene štete od recentnih napada su u toku, ali za sada nema informacija o civilnim žrtvama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -