Subota, 12 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNobelova nagrada 2024. dodijeljena Nihon Hidankyo, organizaciji preživjelih iz Hirošime i Nagasakija

Nobelova nagrada 2024. dodijeljena Nihon Hidankyo, organizaciji preživjelih iz Hirošime i Nagasakija

Tragične paralele između Gaze i Japana

Nobelov komitet za 2024. godinu odlučio je dodijeliti nagradu Nihon Hidankyo, organizaciji koja okuplja preživjele atomske bombe. Ova nagrada priznaje njihov dugogodišnji rad na diseminaciji svijesti o nuklearnim oružjima i njihovim posljedicama.

Mimaki o dodjeli nagrade

U reakciji na ovu odluku, Mimaki je izrazio iznenađenje i žaljenje. “Nisam mogao ni zamisliti da će ovo biti moguće,” rekao je, naglašavajući da je očekivao dodjelu nagrade aktivistima iz Gaze.

Svijet bez nuklearnog oružja

Mimaki je povukao paralelu između teške situacije u Gazi i tragedije iz Japana prije 80 godina. “Djeca prekrivena krvlju danas se nose u naručju svojih roditelja, baš kao što je to bilo u Japanu”, kazao je izvještajima iz regije.

Obrazloženje Nobelovog komiteta

Nobelov komitet u svom obrazloženju nagrade naglašava značaj pokreta Hibakuša. Ovaj pokret se bori za svijet bez nuklearnog oružja i svjedoči o strahotama rata, te razaranjima koja donosi nuklearna politika.

Ova nagrada može poslužiti kao snažan podsticaj za dalje zalaganje u borbi protiv nuklearnog oružja i za zaštitu nevinih žrtava ratova širom svijeta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -