Subota, 12 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIndonezijski potpredsjednik poziva na priznanje Palestine na Istočnoazijskom samitu

Indonezijski potpredsjednik poziva na priznanje Palestine na Istočnoazijskom samitu

Potpredsjednik Indonezije, Maruf Amin, pozvao je zemlje učesnice 19. Istočnoazijskog samita da priznaju Palestinu. Ovaj skup, koji se održava u okviru Asocijacije država Jugoistočne Azije (ASEAN), održan je u Vientianeu, glavnom gradu Laosa.

Aminov apel za međunarodnu pravdu

Amin je naglasio da se međunarodno pravo ne smije provoditi selektivno. Upozorio je da bi nastavak ovakvih praksi mogao dovesti do novih sukoba. Naglasio je kako rješenje o dvije države treba biti glavni model za rješavanje palestinskog pitanja.

Sukobi i humanitarne krize u Palestini

Potpredsjednik Indonezije ukazao je na tešku situaciju palestinskog naroda koji se suočava s nepravdom i humanitarnim krizama. Sukobi su se proširili izvan Gaze i Zapadne obale, što dodatno komplikuje situaciju.

Poziv na djelovanje iz ASEAN-a

Amin je pozvao zemlje učesnice samita da zvanično priznaju državu Palestinu. Učesnici samita uključuju predstavnike Indonezije, Malezije, Singapura, Vijetnama, Laosa, kao i zvaničnike iz Kine, SAD-a, Rusije, Japana, Australije, Indije, Južne Koreje i Novog Zelanda.

Od ovih zemalja, nekoliko država kao što su SAD, Singapur, Mijanmar, Japan, Australija, Južna Koreja i Novi Zeland zvanično ne priznaju Palestinu. Ovaj samit predstavlja važnu platformu za diskusiju o globalnom miru i pravdi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -