Subota, 12 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomePozitivnoBiznisTeška situacija izazvana poplavama: Jablanica, Konjic i Fojnica trpe velike gubitke

Teška situacija izazvana poplavama: Jablanica, Konjic i Fojnica trpe velike gubitke

Poplave odnijele 23 života

U našoj zemlji se svakodnevno prikupljaju izvještaji o štetama izazvanim nedavnim poplavama. Najteže je u Jablanici, Konjicu, Fojnici i Kreševu. Nažalost, izgubljeno je 23 života, što predstavlja ogroman ljudski gubitak. Također, privredni gubici se nalaze u stalnom porastu.

Željeznice pretrpjele najveći gubitak

Jedan od najtraumatičnijih efekata poplava je prekid pruge Sarajevo – Ploče. Ova pruga, koja se smatra žilom kucavicom bosanskohercegovačke privrede, pretrpjela je velike štete. Direktor Željeznica FBiH, Enis Džafić, napominje da gubici nisu ograničeni samo na Federaciju. I Republika Srpska trpi posljedice ovih prekida.

Strateški značaj i privredni gubici

Pruga Sarajevo – Ploče je ključni saobraćajni koridor za transport radnih sirovina. Sirovine poput uglja, koksa i betonskih kola prevoze se ovim putem. Džafić je istakao kako nedostatak ovih sirovina povećava privredne gubitke. Željeznica je najjeftiniji način transporta, što pojačava probleme u privredi.

Dnevni gubici Željeznica Federacije

U prvih devet mjeseci, dnevni transport iznosio je oko 6.500 do 7.000 tona. Ovo u prosjeku donosi gubitak od 280.000 maraka dnevno. Mjesečno, gubici se kreću oko 6,5 do 7 miliona KM, ovisno o intenzitetu transporta. Situacija se čini alarmantnom bez hitnih mjera za sanaciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -