Subota, 12 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetMisterija nestanka Irvine i Malloryja na Everestu se nastavlja

Misterija nestanka Irvine i Malloryja na Everestu se nastavlja

Otkrivanje tragova sa planine Everest

Irvine i Mallory, britanski alpinisti, mogli su postati prvi ljudi koji su osvojili Everest 1924. godine. Njihov posljednji zabilježen susret bio je 8. juna. Iako su Malloryjevi posmrtni ostaci pronađeni 1999. godine, o Irvinu nije bilo traga sve do septembra ove godine.

Pronalazak noge s imenom

Tim planinara i filmskih stvaralaca otkrio je nogu u cipeli i čarapi, na kojoj je bilo ušiveno ime ‘AC Irvine’. Režiser Jimmy Chin je izjavio: “Doslovno smo trčali u krug i ponavljali: ‘Ne mogu vjerovati’.” Ovaj pronalazak postavio je nova pitanja o sudbini ova dva alpinista.

Ostaci Malloryja i nedoumice

Misterija ostaje da Mallory nije imao fotografiju svoje supruge, koju je planirao ostaviti na vrhu. Ovaj detalj sugeriše da su možda uspjeli dosegnuti vrh, što se dogodilo 29 godina prije nego što su to učinili Edmund Hillary i Tenzing Norgay.

Nada u pronalazak Irvineovog tijela

Postoji vjerovanje da je dvadesetdvogodišnji Irvine imao fotoaparat sa sobom. Mnogi su se nadali da će pronalazak njegovog tijela potvrditi ili opovrgnuti spekulacije. Nažalost, za sada je pronađena samo noga, ostavljajući brojne misterije nerazjašnjene.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -