Subota, 12 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeMagazinFilm/TVSrđan Šarenac osvoji Grand Prix na 25. Mediteran Film Festivalu

Srđan Šarenac osvoji Grand Prix na 25. Mediteran Film Festivalu

Uspon dokumenatarnog filma u BiH

Dokumentarni film “Izbor za miss zatvora”, redatelja Srđana Šarenca, osvojio je Grand Prix na 25. Mediteran Film Festivalu. Ova značajna nagrada potvrđuje talent bh. redatelja, koji se ističe svojim filmovima koji imaju duboku društvenu dimenziju.

Nagrade i priznanja za filmove

Žiri festivala je također dodijelio nagradu publike za istaknuti film. U ovom kontekstu, nagrada “Best Short” pripala je filmu “A Poil!” francuske redateljice Audrey Clemens. Ovaj kratki film je ocijenjen kao najbolji zbog svoje snažne teme i inovativnog pristupa.

Posebna priznanja

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja filmovima “Flašaroši” i “Ko će pokucati na vrata mog doma”. “Flašaroši”, redatelja Nemanje Vojinovića, pohvaljeni su za izvanredno vizualno pripovijedanje.

Ekološka poruka i društvena kritika

Nagrada “Best Camera” pripala je Igoru Maroviću za film “Flašaroši”. U izjavi, žiri je istakao visok kvalitet snimateljskog rada, koji je dodatno obogatio priču filma.

Završetak festivala

Nakon dodjele nagrada, prikazan je film “Hassanovi ratovi”, dok će finalni dan festivala obilježiti projekcija igranog filma “Božji gnjev”. Ova manifestacija ostaje značajna platforma za promociju domaće kinematografije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -