Subota, 12 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetEsmail Kani pod istragom nakon sigurnosnog proboja u Iranu

Esmail Kani pod istragom nakon sigurnosnog proboja u Iranu

Život i sudbina Esmaila Kaniya

Esmail Kani, vođa Kuds jedinice unutar IRGC-a, navodno je živ, ali pod istragom zbog “velikog sigurnosnog proboja”. Ovu informaciju donosi portal Middle East Eye. Prema Sky News Arabia, Kani je pretrpio srčani udar tokom ispitivanja.

Izraelski napad i reakcija Irana

Kani nije bio viđen u javnosti otkad je Izrael ubio vođu Hezbolaha, Hassana Nasralaha, u septembru. IRGC je započeo istragu o tome kako je Izrael uspio saznati informacije o Nasralahovoj lokaciji. Prema izvorima, Kani i njegov tim su u “kućnom pritvoru” tokom trajanja istrage.

Opasnost za iransko vojno zapovjedništvo

U posljednja dva mjeseca, Izrael je eliminisao većinu vojnog vodstva Hezbolaha, čime su se posumnjala posredništva unutar iranske vojske. Sumnje su pojačane nakon ubistva Hašema Safiedinea, Nasralahovog nasljednika.

Infiltracija i posljedice po IRGC

Osim Kaniya, Iranci istražuju i kretanja nekih drugih visokih zvaničnika, vjerujući da su Izraelci možda infiltrirali IRGC. Istražitelji procjenjuju ozbiljnost sigurnosnog proboja koji su uzrokovali znatne gubitke za IRAN.

Sve oči su uprte prema Teheranu dok se nastavljaju istrage, a posljedice ovog incidenta mogle bi imati dalekosežne posljedice za iranski režim.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -