Subota, 12 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaEU Podrška Reformskim Agendama na Zapadnom Balkanu, ali Bosna i Hercegovina u...

EU Podrška Reformskim Agendama na Zapadnom Balkanu, ali Bosna i Hercegovina u Problemu

Zeleno svjetlo za reforme

Mađarska, kao predsjedavajuća Vijeća Evropske unije, objavila je da su reforme za pet država Zapadnog Balkana odobrene. Ovo odobrenje donosi EU kroz novi program vredan šest milijardi eura. Obuhvaćene su Albanija, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Predfinansiranje tokom mađarskog predsjedništva

Mađarska ističe da ovo otvara mogućnost za predfinansiranje koje će biti realizovano tokom njenog predsjedništva. Podrška integraciji Zapadnog Balkana ostaje ključni prioritet mađarske vlade. Informacije su objavljene putem zvaničnih društvenih mreža.

Bosna i Hercegovina se suočava sa izazovima

Bosna i Hercegovina je također uključena u Plan rasta, međutim, nije uspjela dostaviti usaglašeni dokument tokom posljednjih sedam mjeseci. Predsjedavajuća Vijeća ministara, Borjana Krišto, nedavno je poslala Reformsku agendu u Brisel, ali je evropska komisija odbila ovu verziju.

Problemi sa usaglašavanjem mjera

Evropska komisija je naglasila da sve mjere, ukupno 113, moraju biti usaglašene. BiH nije uspjela osigurati dogovor u vezi sa reformama Ustavnog suda i ukidanjem entitetskog veta u Vijeću za državnu pomoć.

Budućnost BiH u integracijama

Dok pet država regiona možda završi sa pristupom sredstvima do kraja godine, Bosna i Hercegovina će morati čekati na odobrenje iz Brisela. Ova situacija stvara dodatni pritisak na bh. institucije da ubrzaju procese reformi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -