Subota, 12 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomePozitivnoBiznisPoplave i klizišta ugrožavaju poslovanje GIKIL-a: Hitna sanacija pruge neophodna

Poplave i klizišta ugrožavaju poslovanje GIKIL-a: Hitna sanacija pruge neophodna

Posljedice poplava na željezničku infrastrukturu

Minule poplave i klizišta ozbiljno su oštetile željezničku prugu koja vodi ka luci u Pločama. Trenutno je situacija na dionici Komadinovog vrela neizvjesna, a početak sanacije još uvijek nije poznat. Ukoliko se rekonstrukcija ne započne u narednih mjesec dana, mnoge kompanije, uključujući GIKIL, suočit će se s ozbiljnim problemima.

Logističke teškoće za GIKIL

Umjesto željezničkim, GIKIL se sada snabdijeva ugljem putem drumskog transporta. Ovaj način isporuke poskupljuje cijeli proces. Količine uglja koje su nekada stizale za jedan dan, sada se isporučuju u četiri dana.

Ugroženost poslovanja

Direktor GIKIL-a, Almin Suljić, upozorava na kritičnu situaciju. U aktuelnom režimu rada, firma će moći funkcionirati još samo mjesec dana. Nakon toga, dodatno smanjenje proizvodnje može dovesti do potpunog gašenja koksare.

Hitni zahtjevi za rješenje

„GIKIL se suočava s najvećom logističkom krizom u posljednjih 50 godina. Željeznica je jedina veza koja spaja sjever i jug zemlje. Ekonomija je pod pritiskom, a poteškoće se samo povećavaju“, izjavio je Suljić. Kompanija je angažirala kamionski prijevoz, ali to nije dovoljno za rješavanje problema.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -