Uvod u recept
Punjena pileća prsa su ukusno i jednostavno jelo koje će oduševiti vašu porodicu i prijatelje. Ovaj recept kombinuje špinat, sir i aromatične začine, stvarajući savršen ručak za svaku priliku.
Sastojci za pripremu
Za pripremu ovog jela potrebni su sljedeći sastojci:
- 1 paket odmrznutog i ocijeđenog špinata
- 1 šoljica naribanog topivog sira
- 2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna
- 2 kašike naribane korice limuna
- 1 kašika bijelog luka u prahu
- 1 kašičica soli
- 1/8 kašičice mljevenog muškatnog oraščića
- 4 komada pilećih prsa bez kostiju i kože
- 1/4 kašičice mljevenog bibera
- 1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 kašika limunovog soka, plus kriške za posluživanje
Priprema jela
Prvo zagrijte pećnicu na 220 stepeni. U srednjoj posudi, pomiješajte špinat, sir, peršun, koricu limuna, bijeli luk, 1/2 kašičice soli i muškatni oraščić.
Svaka pileća prsa pažljivo izrežite s jedne strane, posolite i pobiberite. Zatim napunite smjesom i zalijepite otvor čačkalicom.
U tiganju zagrijte maslinovo ulje te pržite punjenu piletinu otprilike 4 minute sa svake strane. Nakon toga prebacite u pleh za pečenje i pecite oko 18 minuta.
Serviranje
Kada su pileća prsa gotova, poprečno ih prerežite da bi se vidjelo atraktivno punjenje. Poslužite uz kriške limuna.
Uživajte u bogatom okusu ovog jela koje će zasigurno postati omiljeno!