Petak, 11 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaVučić i Erdoğan: Nova era ekonomske saradnje između Srbije i Turske

Vučić i Erdoğan: Nova era ekonomske saradnje između Srbije i Turske

Rast trgovinske razmjene

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, nedavno je na konferenciji za novinare s turskim predsjednikom, Redžepom Tajipom Erdoğanom, potvrdio značajan rast trgovinske razmjene između dvije zemlje. Vučić je istakao da su Srbija i Turska uspjeli usedmostručiti svoj ekonomski promet, što predstavlja istorijski uspjeh.

Potpisivanje sporazuma

Tokom sastanka, potpisano je 11 sporazuma o saradnji. Vučić je naveo da je cilj dostizanje trgovinske razmjere od pet milijardi eura. U prvih osam mjeseci ove godine, trgovinska razmjena iznosila je skoro dvije milijarde eura.

Turisti i investitori

Vučić je istakao da su turisti iz Turske postali najbrojniji posjetioci Srbije. Takođe, zahvalio je turskim investitorima koji doprinose ekonomskom razvoju. “Postoje mjesta u Srbiji koja opstaju zahvaljujući turskim ulagačima”, izjavio je Vučić.

Geopolitička stabilnost

Glavna tema razgovora bili su i geopolitički izazovi na Balkanu. Vučić je ponovio podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, naglašavajući nužnost dijaloga i mira kao ključnih faktora za stabilnost regiona.

Suradnja u budućnosti

Predsjednik Srbije istaknuo je da očekuje nastavak podrške Turske u svim procesima važnim za Balkanske zemlje. “Turska je najmoćnija zemlja na Balkanu i zajedno ćemo ostvarivati prosperitet”, zaključio je Vučić.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -