Petak, 11 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetErdogan u Beogradu: Snaženje odnosa Srbije i Turske kroz nove sporazume

Erdogan u Beogradu: Snaženje odnosa Srbije i Turske kroz nove sporazume

Doček predsjednika Erdogana

Nakon svečanog dočeka, predsjednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Recep Tayyip Erdoğan, održali su sastanak. Ovaj sastanak je bio povod i za četvrtu sjednicu Visokog savjeta za saradnju između dviju zemalja. Na sjednici će biti potpisani važni sporazumi o daljoj saradnji.

Teme razgovora: Kosovo i ekonomski odnosi

Razgovori između Vučića i Erdogana obuhvatit će nekoliko ključnih tema. Jedna od glavnih tačaka će biti situacija na Kosovu. Dvije strane će takođe raspraviti trenutnu političku situaciju i sigurnost u regionu, kao i ekonomske odnose Srbije i Turske.

Poslovni forum Srbija-Turska

Popodne, u 16 sati, planiran je poslovni forum Srbija-Turska. Ovaj forum će se održati u hotelu Hajat. Učestvovat će predstavnici kompanija iz važnih sektora, uključujući saobraćaj, energetiku, turizam, tekstil i finansije.

Beograd ukrašen turskim zastavama

Prijestolnica Srbije je za ovu posjetu posebno dekorisana. Turske zastave su postavljene širom Beograda. Istaknute zgrade, poput Genexa, prekrivene su simbolima prijateljstva.

Historija odnosa Srbije i Turske

Ovo je treća zvanična posjeta Erdogana Srbiji. Posljednji sastanak održan je u septembru 2023. godine na Generalnoj skupštini UN. Prethodne posjete zabilježene su 2022. i 2019. godine, kada su proslavljena 140 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Turske.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -