Petak, 11 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaAlbanija jača vojnu saradnju s Turskom

Albanija jača vojnu saradnju s Turskom

Poruka iz Turske

Premijer Albanije, Edi Rama, izjavio je da poklon od Republike Turske šalje snažnu poruku o neosvojivosti Albanije. Ova izjava uslijedila je na zajedničkoj konferenciji za medije po završetku sastanka lidera dvije zemlje. Iako su razgovarali o isporuci turskih dronova, zatajeni su dodatni detalji o isporuci tih bespilotnih letjelica.

Vojska i saradnja protiv terorizma

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naglasio je značaj vojne pomoći koju Turska pruža Albaniji. Ova pomoć uključuje obuku albanskih vojnika i isporuku vojne opreme. Dva lidera razgovarala su i o zajedničkim naporima u borbi protiv terorizma.

NATO članstvo i vojna infrastruktura

Albanija, koja je članica NATO-a, ranije je nabavila tri turska drona Bayraktar. Ovi dronovi poznati su po svojim izviđačkim i borbenim sposobnostima. Trenutno, albanske zračne snage ne posjeduju borbene avione, već samo helikoptere i nekoliko dronova.

Rekonstruisana baza Kucova

U martu ove godine, Albanija je sa NATO-om rekonstruisala zračnu bazu Kucova. Ova baza se nalazi u centralnom dijelu zemlje, čime se dodatno jača vojna infrastruktura Albanije. Njihov zračni prostor štite saveznici iz NATO-a, poput Grčke i Italije.

Otvaranje najveće džamije na Balkanu

U Tirani je nedavno otvorena najveća džamija na Balkanu, a ceremoniji je prisustvovao i Erdogan. Ovaj događaj dodatno osnažuje kulturne i političke odnose između Turske i Albanije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -