Petak, 11 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetKljučna bitka za Pokrovsk: Ruske snage jačaju ofenzivu

Ključna bitka za Pokrovsk: Ruske snage jačaju ofenzivu

Strategijski značaj Pokrovska

Grad Pokrovsk je od izuzetne važnosti za ukrajinske oružane snage. On predstavlja ključnu logističku bazu i saobraćajno čvorište. Zauzimanje ovog grada značajno bi otežalo snabdijevanje i koordinaciju ukrajinskih trupa na tom dijelu fronta.

Napredovanje ruskih snaga

Geolocirani snimci datirani 9. oktobra ukazuju na napredovanje ruskih snaga prema istoku od Selydove. Prema vojnim analitičarima, ruske trupe su preuzele kontrolu nad Zhelanne Pershe, što je potvrđeno 14. septembra.

Taktika “kumulativnih” napada

Ukrajinski vojni posmatrač Kostyantyn Mashovets ističe da se ruski napadi odvijaju kroz “kumulativne” napade. Ove taktike uključuju neprekidne talase jurišnih grupa, koje se oslanjaju na pješadiju, artiljeriju i avijaciju, a ponekad koriste i oklopna vozila.

Geografski napredak

Ruski vojni blogeri navode da su snage napredovale 600 metara istočno od Selydove. Također, bilježe napredovanje od 950 metara unutar zapadnog Tsukurynea. Nove informacije govore i o napadima u širem području Pokrovska.

Dalji izazovi i analize

Analitičari smatraju da Rusija pokušava proširiti svoj front kako bi stvorila povoljnije uslove za jače napade na Pokrovsk. Ovaj manevar im omogućava eliminisanje taktičkih slabosti i bolje pozicioniranje za buduće ofanzive.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -