Petak, 11 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetKina mora prilagoditi svoje ponašanje u carinskom sporu s Europom

Kina mora prilagoditi svoje ponašanje u carinskom sporu s Europom

Charles Michel upozorava na opasnost trgovinskog rata

Šef Evropskog vijeća, Charles Michel, upozorio je da Kina mora “prilagoditi svoje ponašanje” kako bi riješila eskalirajući carinski spor s Evropskom unijom. Ova izjava uslijedila je nakon njegovog sastanka s kineskim premijerom Li Qiangom, koji je održan na marginama samita jugoistočne Azije u Laosu.

Uvod u carinske mjere

Peking i EU su već uveli međusobne kazne za uvoz zbog problema s subvencijama i protekcionizmom. Michel je izjavio da se nada da će se dogovor postići u narednim danima ili sedmicama, ali je naglasio da će biti teško doći do rješenja.

Nedostatak povjerenja u trgovinskim odnosima

Prema njegovim riječima, vrata za dijalog nisu zatvorena, ali situacija je izazovna. Michel ističe potrebu da se uspostavi ravnoteža u gospodarskim odnosima kako bi se osigurala pravednost i pošteno natjecanje.

Reakcije Pekinga na nove carinske mjere

Evropska unija je odlučila uvesti nove carine do 35,3 posto na uvoz električnih automobila iz Kine. Ova mjera izazvala je bijes iz Pekinga, koji je uzvratio novim carinama na proizvode iz EU-a, što je posebno zabrinulo francuske proizvođače.

Pogled u budućnost

Michel je naglasio da EU više neće biti “naivna” prema subvencijama iz Kine. Ipak, nada se da će tekući dijalog između dvije strane omogućiti pronalaženje rješenja za ovaj sukob.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -