Petak, 11 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetSvjetska banka uspostavlja finansijski fond za podršku Ukrajini

Svjetska banka uspostavlja finansijski fond za podršku Ukrajini

Odobrenje finansijskog fonda

Izvršni odbor Svjetske banke je u četvrtak odobrio osnivanje novog finansijskog fonda. Ovaj fond će podržati Ukrajinu tokom teške borbe protiv ruske invazije. Očekuje se da će doprinose osigurati Sjedinjene Američke Države, Kanada i Japan.

Reakcija Rusije

Rusija je jedina zemlja koja je izrazila primjedbu na ovu odluku. Dva izvora koja su bila prisutna tokom glasanja potvrdila su ovu informaciju za Reuters. Ovaj fond je reakcija na kontinuirane potrebe Ukrajine za dodatnim sredstvima.

Finansijske obaveze grupa G7

Fondom će upravljati Svjetska banka i on će pomoći u ispunjavanju obećanja grupacije G7. Ove države su se obavezale dati Ukrajini do 50 milijardi dolara sredstava do kraja godine.

Kamatne stope i zamrznuta imovina

Iznosi sredstava koje će obezbijediti SAD, Kanada i Japan još nisu konačni. Međutim, očekuje se da će biti potkrijepljeni kamatama od zamrznute ruske državne imovine.

Finansijski izazovi

Prema riječima Džoša Lipskog iz Atlantskog vijeća, ovim potezom zemlje G7 mogu značajno povećati finansiranje za Ukrajinu. Sredstva su ključna, jer Ukrajina troši između 80 i 90 milijardi dolara godišnje za ratne troškove.

Međunarodni pregovori i odgađanje putovanja

Američki predsjednik Džo Bajden nedavno je razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Bajden je odgodio put u Njemačku zbog očekivanja uragana Milton.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -