Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeHrana i ZdravljeSezona mandarina: Zašto ih treba uvrstiti u vašu ishranu

Sezona mandarina: Zašto ih treba uvrstiti u vašu ishranu

Uživajte u blagodatima mandarina

Cilj jesenske sezone je uživanje u mandarinama, slatkom voću punom hranjivih tvari. Ove male voćne poslastice savršene su za jačanje imuniteta. U vrijeme prehlada i gripa, mandarine su pravi izbor.

Nutritivna vrijednost mandarina

Mandarine su bogate vitaminima i mineralima. Sadrže oko 85 posto vode, što ih čini idealnim za hidrataciju. Uz to, sadrže beta-kriptoksantin, antioksidans koji se u tijelu pretvara u vitamin A.

Pored toga, mandarine su izvor vitamina B-kompleksa, poput B1, B6 i B9. Flavonoidi u ovom voću mogu poboljšati zdravlje mozga i smanjiti rizik od raznih bolesti.

Benefiti za probavu i raspoloženje

Visok sadržaj dijetalnih vlakana u mandarinama pomaže u poboljšanju probave. Ove vlakna mogu spriječiti zatvor i osigurati osjećaj sitosti. Također, vitamini B6 i folat pozitivno utječu na raspoloženje i smanjuju rizik od depresije.

Recepti s mandarinama za zdravi obrok

Pripremite salatu od kvinoje s mandarinama i avokadom, ili jogurt s mandarinama i chia sjemenkama. Mandarine možete dodati i u zdrave kolače ili palačinke. Ovi recepti su savršeni za svaki obrok.

Zaključak

Mandarine su ukusne, hranjive i jednostavne za pripremu. Unesite ih u svoju svakodnevnu ishranu i uživajte u njihovim blagodetima tokom cijele sezone.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -