Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetSjedinjene Američke Države osudile eskalaciju sukoba u Libanu i pozvale na mir

Sjedinjene Američke Države osudile eskalaciju sukoba u Libanu i pozvale na mir

Stav Sjedinjenih Američkih Država o situaciji u Libanu

Glasnogovornik State Departmenta, Matthew Miller, izjavio je da je neprihvatljivo da se situacija u Libanu pogorša poput onoga što se dešava u Gazi. Njegova izjava ukazuje na ozbiljnost trenutne situacije u ovoj regiji.

Libanski narod treba odlučiti o svojoj sudbini

Miller je naglasio da odluka o tome ko će činiti vlast u Libanu pripada isključivo libanskom narodu. “Nijedna zemlja u regionu ne smije nametati vođu Libanu”, dodao je, pozivajući strane da poštuju suverenitet Libana.

Kritike na račun Hezbolaha i Izraelski zračni napadi

U sklopu povećanih tenzija, izraelski premijer, Benjamin Netanyahu, oštro je kritikovao libansku grupu Hezbolah. U svojoj videoporuci pozvao je ljude u Libanu da djeluju kako bi spriječili daljnju patnju.

Eskalacija sukoba i posljedice

Izrael od 23. septembra izvede masovne zračne napade širom Libana, targeting Hezbolah. Prema posljednjim informacijama, ti su napadi uzrokovali smrt više od 1.323 ljudi, dok je gotovo 3.700 ranjeno.

Ova zračna kampanja predstavlja eskalaciju sukoba koji traje više od godine, počevši od izraelske ofanzive na Pojas Gaze. U tom sukobu, više od 42.000 ljudi, većinom žena i djece, izgubilo je život.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -