Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetPreminuo Ratan Tata, legendarni lider indijskog konglomerata Tata Group

Preminuo Ratan Tata, legendarni lider indijskog konglomerata Tata Group

Ratan Tata, čovjek koji je transformisao Tata Group

Iz indijskog konglomerata Tata Group potvrdili su žalostnu vijest o smrtnom slučaju Ratana Tate, koji je preminuo u 86. godini. Ratan Tata vodio je ovu renomiranu kompaniju više od 20 godina.

Značaj Ratana Tate za indijsku ekonomiju

Ratan Tata bio je jedan od najpriznatijih biznismena na globalnom nivou. Pod njegovim vođstvom, Tata Group je postala jedna od najvećih kompanija u Indiji, s godišnjim prihodom višim od 100 milijardi dolara.

Akvizicije koje su obilježile njegov mandat

Tokom svog vođenja, Tata je inicirao mnoge značajne akvizicije, uključujući preuzimanje proizvođača čelika Corus, britanskih automobila Jaguar i Land Rover, kao i najvećeg svjetskog proizvođača čaja Tetley.

Ratan Tata kao inspiracija

Britanski časopis Economist nazvao je Ratana “titanom” koji je transformisao Tata Group iz porodične kompanije u globalnog igrača. Posjedovao je manje od jedan posto akcija, ali je njegov utjecaj bio neizmjeran.

Odjeke njegove smrti

Indijski premijer Narendra Modi izrazio je saučešće, nazivajući Ratana poslovnim vizionarom i izuzetnim ljudskim bićem. Tata je bio rođen u Parsi zajednici i studirao je na Univerzitetu Cornell u Americi prije nego što se pridružio Tata Group 1962. godine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -