Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeLjepotaAlarmantna statistika o raku dojke: Svaka osma žena u SAD-u oboli

Alarmantna statistika o raku dojke: Svaka osma žena u SAD-u oboli

Rast učestalosti raka dojke

U svijetu je rak dojke jedan od najčešćih zdravstvenih problema. Prema podacima iz SAD-a, svaka osma žena susretne se s ovom bolešću tokom svog života. Iako u Bosni i Hercegovini nema tačnih statistika, očekuje se slična situacija, što predstavlja ozbiljan alarm.

Važnost preventivnih pregleda

Prim. dr. Amela Karabeg, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, ističe važnost samopregleda. Osobe lako mogu otkriti tumerfakcije manje od jednog centimetra, što pomaže u ranom otkrivanju bolesti. Samopregled bi trebao uključivati i pregled pazušnih jama te vrata.

Preporuke za redovne preglede

Dr. Karabeg savjetuje da žene između 35 i 40 godina obave osnovni mamogram. Ova metoda omogućava otkrivanje karcinoma i do dvije godine ranije. Međutim, treba naglasiti da mamografija ne zamjenjuje biopsiju. Samopregledi su ključni, a ultrazvuk se preporučuje jednom godišnje.

Muškarci također trebaju obratiti pažnju

Muškarci ne smiju zaboraviti da i oni mogu oboljeti od raka dojke. Redovni pregledi kod ljekara su obavezni, posebno ako se primijeti povećanje jedne dojke. Prevencija je ključ u borbi protiv karcinoma.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -