Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaSrbija i Rusija: Vučićeva politika "dvije stolice" pod pritiskom

Srbija i Rusija: Vučićeva politika “dvije stolice” pod pritiskom

Vučićeva izjava o sankcijama

Tokom susreta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Aleksandar Vučić je ponovno naglasio stav Srbije prema Rusiji. “Nećemo uvesti sankcije Rusiji,” poručio je Vučić. Iako se njegovo stajalište prema sankcijama nije promijenilo, čini se da je jeho ton postao tiši.

Politika “dvije stolice”

Vučićeva strategija balansiranja između Zapada i Rusije već godinama izaziva kritike. Srbija održava bliske veze s Moskvom, dok istovremeno teži evropskim integracijama. Mnogi u Briselu sumnjaju da je Srbija spremna uskladiti svoju vanjsku politiku s Evropskom unijom.

Odbrana Vučića

Predsjednik Srbije se brani od optužbi o neodlučnosti. On tvrdi, “Imamo samo jednu stolicu, srpsku,” ističući nezavisnost svoje politike. Ipak, čini se da je održavanje ovog balansa sve izazovnije, posebno u kontekstu evropskih lidera.

Potpisivanje deklaracije u Dubrovniku

Na nedavnom skupu u Dubrovniku, donijeta je deklaracija koju su usvojili lideri iz regije, uključujući i Zelenskog. Ova deklaracija jasno osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu. Sadržaj također poziva na povlačenje ruskih trupa sa okupiranih teritorija.

Podrška Ukrajini

U ratu koji bjesni, podrška teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine ostaje prioritet. Čelni ljudi iz regije evidentno se protive ruskoj agresiji, a pitanje sankcija Rusiji postavlja se sve više.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -