Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaBeograd mijenja boju vozila: "Beogradska plava" postaje simbol grada

Beograd mijenja boju vozila: “Beogradska plava” postaje simbol grada

Beograd zamjenjuje soc-crvenu bojom

Gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, nedavno je najavio promjenu boje vozila u gradu. Sva vozila mlađa od dvije godine biće obojena u novu nijansu plave koja nosi naziv “beogradska plava”. Šapić ističe da ova boja ima značajnu historijsku i kulturnu simboliku.

Simbolika plave boje

Šapić je izjavio da “beogradska plava” simbolizira rijeke i sam grad Beograd. “Ova vizantijska plava, nemanjićka plava, mnogo je bolja od dosadašnje soc-crvene koja je podsjećala na kioske s viršlama”, naglasio je gradonačelnik.

Obavezne promjene za privatne prevoznike

Osim javnih vozila, privatni prevoznici takođe će biti obavezni da prefarbaju svoja vozila u novu boju, što će biti regulisano posebnim aneksima ugovora. Vozila starija od dvije godine neće biti prefarbana, omogućavajući građanima da jasno prepoznaju starost vozila.

Zamjena starijih vozila

Šapić je najavio planove za zamjenu svih starijih vozila, tako da u naredne dvije do tri godine na ulicama Beograda gotovo da neće biti vozila starijih od dvije godine. Osozvrti na ovo pitanje predstavljaju dio njegovog pokušaja da se distancira od naslijeđa bivše Jugoslavije.

Povezani prijedlozi i inicijative

Ovaj potez dolazi uz niz drugih inicijativa gradonačelnika, uključujući prijedloge za podizanje spomenika Draži Mihailoviću i uklanjanje posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita iz Muzeja Jugoslavije. Šapić nastoji osnažiti identitet Beograda kroz ove simbole.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -